Ketupat2

Bagaimana Penulis Mengorek Maklumat Di Hari Raya?

Bagaimana penulis menjadi kaya ‘gila’ pada hari raya?

“Bila mahu kahwin?”
“Bila mahu ada anak?”
“Seorang sahaja, bila mahu tambah anak?”
“Makin gemuk sekarang aku lihat?”

Jika pandai pusing semua soalan ini yang kita terima daripada pengaju, kita akan mendapat maklumat paling mahal pada hari raya.

Baca sehingga ayat akhir, petua daripada penulis enam buku perhubungan yang bukunya pernah diulang cetak entah berapa kali.

Hanya pada hari raya kita mendapat maklumat yang dicari-cari untuk buku seterusnya. Maklumat pada hari raya jika di-Google tidak dapat.

Apakah maklumat itu?

Secara asas ada empat maklumat yang dapat digali daripada orang sekeliling yang berkumpul di rumah.

Bunyi seperti bersembang, tetapi semua dirancang dalam otak penulis.

Apakah empat perkara yang mahu digali?

1. Pengalaman
2. Sejarah
3. Kemahiran
4. Ayat

Pengalaman

Ibu saudara ada anak ramai. Tambah seorang lagi cukup anak beranak mewakili kesebelasan pasukan kebangsaan. Mahu tahu juga apa petua yang dapat dikongsi kepada kita yang baru ada satu anak ini agar dapat menguruskan sepuluh orang anak.

Minta panduan, petua, atau soalan semudah, “Jika ada satu nasihat paling baik untuk saya yang baru berkeluarga ini, apakah nasihat itu?”

Sejarah

Duduk-duduk selepas makan malam, temankan nenek, Dia apabila bercakap biasanya berulang-ulang. Kita tarik ingatan nenek kepada zaman dulu-dulu, “Nenek pernah ambil upah basuh baju di rumah orang putih dulu-dulukan, macam mana….”

Kemahiran

Salah seorang bapa saudara ada mengusahakan bengkel membaiki kenderaan. Tiap-tiap tahun dia ada dan mesti akan cerita berkenaan cerita di bengkel.

Kebetulan dia ada di situ, kita pun mula bersembang dengan satu soalan berkaitan masalah kita, “Alang-alang ada di sini, mahu bertanya. Ikut pengalaman, kalau biasa kita bawa kereta ada bunyi ‘guk, guk,guk’ pada tayar, apa yang kita kena lihat?”

Ayat

Pasang telinga dan perlu bercakap pun, biar orang lain bersembang. Makan kuih dan minum sirap sambil dengar cerita orang lain.

Ada ayat-ayat yang menarik perhatian, simpan dalam kepala.

Cerita dan memori mereka yang tidak kita lalui adalah perkara paling mahal kita terima.

“Satu kampung ini pernah kecoh, hantu keluar dari telaga pada malam raya. Mereka berjalan ke surau untuk pergi bertakbir, kemudian lihat keluar asap lembaga dari dalam telaga. Lepas tiga hari baru tahu, budak-budak kampung baling mercun dan bunga api dalam telaga buta, mereka takut dimarah oleh orang surau.”

Empat soalan di bawah sensitif. Buat pusingan balas kepada pengaju soalan agar kita dapat cari bahan untuk buku seterusnya.

“Bila mahu kahwin?”

Respon

” ____ . Cakap tentang kahwin ini, Bagaimana orang dulu-dulu boleh ____.”

“Bila mahu ada anak?”

Respon

” ____ . Sihat-sihat anak Mak Long, macam mana uruskan makanan harian mereka?”

“Seorang sahaja, bila mahu tambah.”

” _____. Itulah orang kata nak stabilkan kewangan keluarga. Ada apa-apa tip, tengok anak ramai, senyum sahaja.”

“Makin gemuk sekarang aku lihat kau.”

Respon

“Ya betul, bagaimana boleh kekal sihat begini. Apa amalan harian?” atau “Sekarang ini Pak Uda sudah ada darah tinggi, ada benda yang kurang ada yang bertambahkah Mak Uda usahakan?”

Makin banyak mereka bercakap, makin tebal buku kita.

Kekayaan penulis adalah maklumat yang segar yang datang daripada mulut mereka. Pandai-pandailah menjadi kurator yang dapat menyedapkan bahan depan mata.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *